Menu
Arbeidsdeskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek biedt u als werkgever een goed beeld van de mogelijkheden op terugkeer in het arbeidsproces van uw verzuimende werknemer.

Neem direct contact op

Fase 1: Dossierstudie

De arbeidsdeskundige bereid zich grondig voor door zich in te lezen op de specifieke situatie. Hierbij neemt hij onder andere de volgende stukken door.

 • Belastbaarheidsprofiel
 • Laatste terugkoppeling van de bedrijfsarts
 • Omschrijving van de functie van werknemer
 • Organogram

 

Neem contact op

Arbeidsdeskundig onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek

Fase 2: Gesprek met werkgever en werknemer (binnen 5 werkdagen na aanmelding)

De arbeidsdeskundige voert 1 op 1 gesprekken met de werkgever en werknemer. Dit om een goede indruk te krijgen van het soort werkzaamheden en de werkomstandigheden. Deze gesprekken kunnen op locatie bij de werkgever plaatsvinden of middels videobellen (naar voorkeur van werkgever).

Offerte aanvragen

Fase 3: Oplevering concept gespreksverslagen (binnen 5 werkdagen na fase 2)

De arbeidsdeskundige levert gespreksverslagen in concept aan bij de werkgever en werknemer. Dit om zeker te weten dat de inhoud van de gesprekken goed wordt vastgelegd in het later op te leveren arbeidsdeskundig rapport.

Neem contact op

Arbeidsdeskundig onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek

Fase 4: Rapportage (binnen 5 werkdagen na fase 3)

De arbeidsdeskundige stelt een rapport op met antwoorden op de volgende vragen.

 • Is werkhervatting mogelijk in eigen werk?
 • Is de eigen functie passend te maken voor werknemer?
 • Zijn er andere passende functies bij de eigen werkgever?
 • Zijn er mogelijkheden om de werknemer te begeleiden naar ander werk bij een andere werkgever?

 

Offerte aanvragen

Reviews

Wat kost een Arbeidsdeskundig onderzoek

De kosten van een arbeidsdeskundig onderzoek via Proficiënt Verzuimbegeleiding bedragen €1095,- excl. Bel met één van onze medewerkers of vraag via het invulformulier gratis en vrijblijvend een offerte aan. U ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een offerte op maat.

Arbeidsdeskundig onderzoek voor inzicht in (re-integratie)mogelijkheden

Wilt u als werkgever een goed beeld krijgen van de mogelijkheden op een terugkeer van uw verzuimende medewerker? Dan biedt een arbeidsdeskundig onderzoek de uitkomst. Proficiënt Verzuimbegeleiding kan zo’n onderzoek in meerdere fasen uitvoeren en u als werkgever een duidelijk beeld geven. Zo weet u tevens of een verzuimende werknemer klaar is voor een terugkeer of wellicht een andere weg moet inslaan.

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek waarbij een arbeidsdeskundige de mogelijkheden van een werknemer beoordeelt. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd in het kader van arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek bekijkt en beoordeelt de expert verschillende aspecten met betrekking tot de werkgever en werknemer.

Op basis van dit onderzoek geeft de arbeidsdeskundige advies over passende werkzaamheden, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer. Het doel van een ad onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden en de werkgevers en werknemers te ondersteunen in de situatie.

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een waardevol instrument voor werkgevers die een goed beeld willen krijgen van de mogelijkheden voor de terugkeer van een verzuimende medewerker. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige en biedt inzicht in de situatie van de werknemer, evenals zijn of haar geschiktheid voor terugkeer naar het werk of eventuele alternatieve mogelijkheden.

Hoewel het arbeidsdeskundig onderzoek niet specifiek wordt genoemd in de Arbowet, wordt van werkgevers wel verwacht dat zij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun werknemers naar vermogen kunnen blijven werken. Een arbeidsdeskundig rapport biedt gedetailleerde informatie over de re-integratie van de werknemer en kan van belang zijn bij beoordelingen door instanties zoals het UWV. Het niet uitvoeren van een ad onderzoek kan dus consequenties hebben voor de werkgever.

Wanneer kiest u voor een arbeidsdeskundig onderzoek?

Er zijn enkele situaties waarin een arbeidsdeskundig onderzoek nuttig kan zijn. Is er sprake van:

  • Langdurige ziekte
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Re-integratie na een ongeval/letsel
  • Langdurige werkloosheid

Kies dan voor een arbeidsdeskundig onderzoek! Het kan namelijk een uitdagende taak zijn om te bepalen of een werknemer klaar is voor een terugkeer naar het werk of dat er andere mogelijkheden overwogen moeten worden.

Het exacte moment waarop een ad onderzoek wordt ingezet kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de betrokken partijen, zoals de werkgever en werknemer.

De voordelen van een arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek biedt diverse voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Allereerst helpt het werkgevers om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen van de verzuimende werknemer. Dit inzicht is essentieel bij het nemen van beslissingen met betrekking tot re-integratie en het creëren van passende werkomstandigheden.

Daarnaast biedt een arbeidsdeskundig onderzoek werknemers de mogelijkheid om hun situatie en mogelijkheden te bespreken met een onafhankelijke expert. Dit kan leiden tot een beter begrip van de eigen capaciteiten en de stappen die nodig zijn om terug te keren naar het werk. Bovendien kan het onderzoek alternatieve wegen identificeren die voor de werknemer mogelijk geschikter zijn dan een directe terugkeer naar de oude functie.

Een ander voordeel van een arbeidsdeskundig onderzoek is dat het werkgevers helpt bij het voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van re-integratie. Door een gedegen onderzoek uit te voeren en een rapport op te stellen, kan de werkgever aantonen dat er alles aan gedaan is om de werknemer naar vermogen te laten werken. Dit kan van belang zijn bij beoordelingen door instanties zoals het UWV.

Een op maat gemaakt arbeidsdeskundig onderzoek bij Proficiënt Verzuimbegeleiding

Het is belangrijk om te weten dat een arbeidsdeskundig onderzoek op maat uitgevoerd wordt. Elk geval is uniek en vereist individuele benadering. Proficiënt Verzuimbegeleiding biedt u een volledig op maat gemaakt arbeidsdeskundig onderzoek.

Onze ervaren arbeidsdeskundigen hebben de expertise om de situatie van uw verzuimde werknemer grondig te analyseren en een duidelijk beeld te geven van de re-integratiemogelijkheden. Ons arbeidsdeskundig onderzoek biedt gedetailleerde informatie en inzichten, zodat u als werkgever de juiste stappen kunt zetten om uw verzuimende werknemer optimaal te begeleiden.

U kunt eenvoudig contact opnemen met één van onze medewerkers om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Binnen 24 uur ontvangt u een offerte op maat voor het arbeidsdeskundig onderzoek. Onze specialisten zullen met u samenwerken om het onderzoek af te stemmen op uw specifieke situatie en behoeften.

Bezoek een kantoor bij jou in de buurt

Kantoor Almere

P.J. Oudweg 4, 1314 CH, Almere

Plan route
Kantoor Apeldoorn

Het Rietveld 55a, 7321 CT, Apeldoorn

Plan route
Kantoor Arnhem

Nieuwe Stationsstraat 20, 6811 KS, Arnhem

Plan route
Kantoor Nijmegen

Jonkerbosplein 52, 6534 AB, Nijmegen

Plan route
Kantoor Groningen

Paterswoldeweg 806, 9728 BM, Groningen

Plan route
Kantoor Maastricht

Stationsplein 8-K, 6221 BT, Maastricht

Plan route
Kantoor Roermond

Looskade 20, 6041 LE, Roermond

Plan route
Kantoor Breda

Ceresstraat 1, 4811 CA, Breda

Plan route
Kantoor Den Bosch

Stationsplein 91-105, 5211 BM, Den Bosch

Plan route
Kantoor Eindhoven

Kennedyplein 200, 5611 ZT, Eindhoven

Plan route
Kantoor Amsterdam

Stationsplein 19-W, 1012 AB, Amsterdam

Plan route
Kantoor Enschede

Capitool 10, 7521 PL, Enschede

Plan route
Kantoor Zwolle

Grote Voort 293-A, 8041 BL, Zwolle

Plan route
Kantoor Utrecht

Stadsplateau 27-29, 3521 AZ, Utrecht

Plan route
Post- en hoofdkantoor
Kantoor Rotterdam

Fascinatio Boulevard 216 - 220, 3065 WB, Rotterdam

Plan route
Kantoor Den Haag

Parkstraat 83, 2514 JG, Den Haag

Plan route

Veelgestelde vragen

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige om de belastbaarheid en mogelijkheden van een werknemer te beoordelen. Het onderzoek richt zich op het vaststellen van de mogelijkheden voor re-integratie in het arbeidsproces van de medewerker.

Een arbeidsdeskundig onderzoek is nodig wanneer een werknemer langdurig ziek is en er twijfel bestaat over de mogelijkheden voor re-integratie. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd in het kader van de Wet verbetering poortwachter, die werkgevers verplicht om zich in te spannen voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers.

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige. Een arbeidsdeskundige is een specialist op het gebied van arbeid en gezondheid en heeft kennis van wet- en regelgeving, arbeidsomstandigheden en re-integratie.