Menu

De juiste balans tussen werk en privé is al decennia een thema maar is recentelijk pas echt naar de voorgrond gekomen. Want hoe gaan we om met alle prikkels, alle impulsen, alle verantwoordelijkheden die de hele dag op ons afkomen? Hoe krijgt de mens nog rust, zodat we iedere dag werk en privé met een frisse moed aan kunnen. In dit artikel kijk ik naar 4 tips die de balans tussen werk en privé ten goede kunnen komen.

Tip 1: Balans tussen werk en privé begint bij de verdeling van in- en ontspanning

Wij, als samenleving, houden ervan om bij “De balans tussen werk en privé” gelijk het werk-gedeelte vooraan te zetten. Maar productief op de werkvloer zijn, burn-outs tegengaan en tevreden werknemers houden begint eigenlijk écht bij ontspanning. Daarom is het heel belangrijk voor beide werknemers en werkgevers om de verdeling van in- en ontspanning serieus aan te pakken. Maar wat zijn een paar makkelijk op te pakken gewoontes om hieraan te werken?

  • Kies een vorm van ontspanning waarmee u uw hoofd echt leeg kunt maken: tuinieren, puzzelen, wandelen, lezen, muziek of (duur-)sporten. Probeer hier geen scherm bij te gebruiken!
  • Doe op tijd een powernap, het is wetenschappelijk bewezen dat je daarvan uitrust. Voor een paar uur extra vitaliteit is tien minuten powernappen al genoeg.
  • Beweeg actief 3 keer in de week. Wandelen, sportschool, wat dan ook.

Tip 2: Creëer rust in uw agenda

Gebruik uw agenda op de juiste manier. Zorg ervoor dat alle vergaderingen of afspraken in uw agenda overeenkomen met gebeurtenissen in het echte leven en niet alleen met een soort denkbeeldige “drukte”. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van wat er gaande is in uw leven en die overeenkomstig plant. Als u dit doet, wordt het veel gemakkelijker voor u om de juiste balans te vinden tussen werk en privé.

Dat betekent ook dat u rust moet forceren. Zet de pauzes en rustmomenten ook echt in uw agenda. We hebben allemaal gehoord dat elk uur een pauze nemen goed voor ons is, maar hoeveel mensen maken het ook echt waar? Als u bent zoals de meeste mensen, waarschijnlijk niet genoeg. Maar het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig pauzes te nemen, en niet alleen lange pauzes! Door gedurende de dag minipauzes te nemen, kunt u geconcentreerd en productief blijven.

Tip 3: Plan leuke activiteiten en vier de successen

Nederlanders zijn een bescheiden volk. “Dat hoort toch gewoon bij mijn werk?”. Of, “Ach, dat stelt toch niets voor?” Klinkt herkenbaar, toch? En toch zal u er goed aan doen hier verandering in te brengen. Het vieren van successen zorgt voor het vergroten van betrokkenheid, het verhogen van plezier bij het werk maar ook voor meer rust in uw privé. Wat belangrijk is, is om heel bewust ervan te zijn dat het écht gaat om het vieren van een succes. Een traktatie heeft een heel andere lading en doet veel meer voor het mentale welzijn als er duidelijk wordt gemaakt dat het is omdat er een succes is behaald. Spreek dit dan ook uit.

Tip 4: De telefoon en u

De telefoon en u hebben waarschijnlijk een lastige relatie. Steeds meer van ons leven gebeurt op de Samsung, Apple of alternatieve telefoon die nooit ver weg ligt. Ik weet dat ik daar veel moeite mee had (en heb!). En dit is stressvol – want hoe weet u nou of die notificatie een privé of werkbericht is? U zou toch moeten kijken, en voor u het weet bent u buiten werktijden nog steeds mentaal bezig met werk, wat funest is voor uw balans tussen werk en privé.

Dit zijn een paar dingen die ik zelf heb gedaan om meer rust te krijgen en minder gestrest te raken door mijn eigen telefoon:

  • Beperk de pushmeldingen. Heeft u echt een pushmelding nodig van elke appgroep waar u in zit? Neem eens de tijd om naar de push instellingen te kijken en zoveel mogelijk uit te zetten;
  • Zorg dat de telefoon ’s nachts niet overgaat. U heeft er niets aan om half 11 ’s avonds uw telefoon over te horen gaan en de broodnodige nachtrust te storen;
  • Indien u ’s avonds in bed uw telefoon gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat de nachtstand aan staat. Dit zorgt ervoor dat blauwtinten uit gaan en is veel rustiger voor de ogen, en dus nachtrust.

De balans tussen werk en privé is een manier van leven

De balans tussen werk en privé, daar bent u uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor. Maar er zijn, vooral online, veel tips en trucs te vinden om hierin te helpen. Met deze 4 tips hoop ik u als lezer ook op weg te helpen naar een beter werkleven. Heeft u zelf nog tips? Laat ze vooral weten! Nog meer hulp nodig? Neem contact met mij op.