Menu

Door het werkplezier te vergroten, kunt u verzuim tegengaan. Medewerkers die het naar hun zin hebben, zullen minder snel verzuimen. In een prettige werkomgeving ervaren medewerkers namelijk minder stress en wordt beter gecommuniceerd. Een hogere werkdruk of privéomstandigheden zullen bovendien minder impact hebben wanneer iemand met plezier werkt. Het belang van werkplezier is voor veel werkgevers duidelijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat medewerkers meer plezier in hun werk hebben? Wij geven u een aantal tips!

1. Het werkplezier vergroten door werknemers te vertrouwen

Micromanagen werkt in de praktijk vaak averechts. Beter is om uw medewerkers te laten zien dat u hen vertrouwt. Medewerkers voelen daardoor minder druk. Bovendien is er zo meer ruimte voor uw werknemers om zich te ontwikkelen. Dit kan het werkplezier vergroten en verhoogt in veel gevallen ook de productiviteit.

2. Werk aan een bedrijfscultuur

Mist uw onderneming nog een bedrijfscultuur? Ga dan na welke waarden u en uw werknemers met elkaar delen. Door samen aan een bedrijfscultuur te werken, wordt het gezelliger op de werkvloer. Er ontstaat een betere binding tussen teamleden. Dit is een effectieve en relatief eenvoudige manier om het werkplezier te vergroten.

3. Het werkplezier vergroten door middel van bedrijfsuitje

Het is belangrijk dat uw medewerkers goed met elkaar overweg kunnen. Tijdens een bedrijfsuitje leren collega’s elkaar beter en op een andere manier kennen. Dit leidt vaak tot meer waardering voor elkaar. Bovendien zal er zo ook meer gespreksstof op de werkvloer zijn. Dit alles draagt bij aan een gezelligere werkplek.

4. Het werkplezier vergroten met doelen en beloningen

U kunt het werkplezier vergroten door medewerkers te belonen wanneer zij bepaalde doelen halen. Zo wordt het behalen van deze doelen een sport op de werkvloer. Daarnaast krijgen medewerkers een gevoel van waardering wanneer ze beloond worden. Soms is het al voldoende om zo nu en dan uw waardering uit te spreken.

5. Het werkplezier vergroten middels vermaak op de werkvloer

Het is goed om ervoor te zorgen dat medewerkers zich kunnen vermaken binnen uw bedrijf. Om die reden is er in veel kantoorpanden een tafelvoetbal-, pingpong- of pooltafel te vinden. Zo kunnen medewerkers zich even opladen wanneer de aandacht verslapt. U kunt ook vaste momenten prikken waarop er ruimte is voor een spelletje.

6. Wees positief

Probeer als werkgever of leidinggevende zoveel mogelijk positiviteit uit te stralen. Als u negatief bent, brengt u dit over op anderen. Hetzelfde geldt echter ook voor positiviteit. Wanneer u altijd een positieve instelling heeft, nemen werknemers dit van u over. Bent u zelf positief, dan kan dit het werkplezier dus vergroten. Bovendien zullen medewerkers u in dit geval eerder inlichten bij problemen op de werkvloer. De kans op verzuim wordt daardoor kleiner, omdat u tijdig kunt ingrijpen.

Veelgestelde vragen

  • Het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid.
  • Het stellen van doelen en uitdagingen voor zichzelf.
  • Het aangaan van sociale interactie en samenwerking met collega’s.
  • Het vragen van feedback en constructieve kritiek.

Een werkgever kan werkplezier bevorderen door:

  • Het creëren van een positieve werksfeer en een gezonde organisatiecultuur.
  • Het geven van regelmatige feedback en waardering aan werknemers.
  • Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden en het stimuleren van persoonlijke groei.

Werkplezier is moeilijk meetbaar, omdat het een subjectieve ervaring is. Toch zijn er verschillende manieren om te peilen of werknemers plezier hebben in hun werk. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig enquêtes of evaluaties uitvoeren, persoon.