Menu

Een kantoorhond kan een leuke manier zijn om de sfeer op kantoor te verbeteren. Maar kan een kantoorhond ook helpen om verzuim tegen te gaan? Het antwoord op die vraag: ja, een hond op kantoor helpt in veel gevallen om verzuim te voorkomen. Hoe dat precies werkt? Daar vertellen we u in dit artikel meer over!

De kantoorhond is een goede reden om naar werk te gaan

Een kantoorhond kan effectief zijn tegen verzuim om verschillende redenen. Het geeft werknemers een goede reden om naar het werk te gaan. Een huisdier kan namelijk een gevoel van waardering geven. Voelt een medewerker zich ‘s ochtends niet helemaal lekker? Dan kan de gedachte dat u op kantoor verwelkomd wordt door een vrolijke viervoeter soms voldoende zijn om toch te gaan. Ook het gevoel dat u voor de kantoorhond moet zorgen, kan een reden zijn om toch naar kantoor te gaan.

Minder stress en een verbeterde concentratie

Een kantoorhond kan medewerkers motiveren om op een moeilijke dag toch naar werk te gaan. Daarnaast kunnen huisdieren stress verminderen en de concentratie verbeteren. Stress op de werkvloer kan een belangrijke oorzaak van verzuim zijn. Door stress weg te nemen, helpt een hond dus ook om verzuim tegen te gaan. En ook een verbeterde concentratie kan werkdruk wegnemen.

Een kantoorhond verbetert de onderlinge samenwerking

Wist u dat een hond op kantoor ook kan helpen om de onderlinge samenwerking en de sfeer te verbeteren? Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers zich comfortabeler voelen op de werkvloer. Als er sprake is van een goede onderlinge band, gaan medewerkers met meer plezier naar het werk. En daarmee neemt het risico op verzuim ook flink af.

Niet iedereen is hondenliefhebber

Een kantoorhond kan dus zeker helpen om verzuim tegen te gaan. Houd er echter wel rekening mee dat niet iedereen een hondenliefhebber is. Er zijn ook mensen die bang of allergisch zijn voor honden. Bovendien brengt een hond ook verantwoordelijkheden met zich mee. De hond moet goed getraind worden en uiteraard moet de hond ook uitgelaten worden. Als de hond niet goed getraind is, kan de hond de productiviteit ook juist negatief beïnvloeden.

Een kantoorhond alleen is meestal niet voldoende

Een kantoorhond is een preventieve maatregel tegen verzuim. Echter, zal een hond er natuurlijk niet voor zorgen dat verzuim helemaal niet meer voorkomt. Het is ook belangrijk dat uw leidinggevenden bepaalde signalen herkennen. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdig ingrijpen wanneer u merkt dat iemand zich niet thuis voelt op de werkvloer. Ook is het belangrijk om juist te handelen als verzuim toch eens voorkomt. In dit geval kunt u Proficiënt Verzuimbegeleiding inschakelen voor een arbeidsdeskundig onderzoek.