Menu

Hoewel we van roken de schadelijke gevolgen al lang en breed in kaart hebben, zijn er nog steeds veel mensen die niet van de sigaret af komen. Gemiddeld zo’n 23% van de Nederlandse bevolking rookt. Ongetwijfeld zitten er dan ook vast wat rokers tussen uw werknemers. Een rookbeleid klinkt in eerste instantie misschien wat overdreven, maar is bij dit gegeven niet eens zo’n slecht idee. Maar een rookbeleid invoeren, hoe pakt u dat aan?

De gevolgen van roken

We weten natuurlijk allemaal allang dat roken niet goed voor u is. Maar wist u dat het werkgevers en bedrijven ook nog eens veel geld kan kosten om rokers onder het personeel te hebben? Dat is niet alleen te linken aan het hogere verzuimpercentage wat rokers gemiddeld opnemen. Dat doen zij namelijk 1,4 keer per jaar, tegenover gemiddeld 1 keer per jaar voor niet-rokers. Een verschil van 40%.

Ook de welbekende rookpauzes kunnen voor bedrijven een kostenpost vormen. Die paar minuutjes die iemand kwijt is om te roken, tellen namelijk na een jaar al gauw op tot een groot verlies in uren. Een rookbeleid kan dus ook helpen productiviteit te verhogen!

Het invoeren van een rookbeleid

Sinds het een privékwestie betreft, mogen werknemers zelf opmaken of zij roken of niet. Zij kunnen het dan ook als vervelend ervaren als hun werkgever zich hiermee gaat bemoeien. Toch kunnen de eerste stappen van een rookbeleid subtiel worden ingevoerd. Hierin is het belangrijk om te focussen op het belonen van niet-roken, tegenover het straffen van wél roken. Hierdoor heeft de werknemer in ieder geval niet het gevoel dat het bedrijf in zijn of haar nek hijgt of dat hij/zij verplicht wordt om te stoppen.

Werknemers steunen

Allereerst is het hierbij belangrijk dat de werknemers weten dat ze gesteund worden. Een groot percentage van de rokers ambieert namelijk echt wel een keer te stoppen. Het kan helpen om zoveel als mogelijk kenbaar te maken dat u als werkgever bereid bent om te helpen. Het rookbeleid kan bijvoorbeeld worden vermeld tijdens werkgesprekken, aan het koffiezetapparaat of in het personeelshandboek.

Een stoptraject behoort hierbij ook tot de opties. Deze verhogen namelijk de slagingskans, sinds de participant het samen met anderen doet. Via een externe partij kunt u een stoptraject aanvragen. De vergoeding hiervan zou u voor rekening kunnen nemen.

Een rookvrije werkomgeving

Bovendien is het essentieel om binnen het rookbeleid te gaan voor een rookvrije werkomgeving. Wanneer er namelijk geen mogelijkheid tot roken is op de werkplek, kan een werknemer er ook niet aan toegeven. Posters en heldere communicatie kunnen duidelijk maken dat uw bedrijfspand rookvrij gehouden dient te worden. Een rookpauze zit er dan ook niet langer in.

Belonen, belonen, belonen

Zoals al eerder werd genoemd, werkt belonen beter dan straffen. Probeer dan ook zo goed als mogelijk mee te denken met uw werknemers en zowaar mogelijk te compenseren of te vergoeden. Hierbij kunt u denken aan het eerder genoemde stoptraject. Maar ook de kosten voor nicotinepleisters of andere hulpmiddelen kunt u voor rekening nemen. Bovendien kan het ook in de kleine dingen zitten. Wat dacht u van een beloning na een langere tijd niet gerookt te hebben, zoals een cadeaubon of etentje? Deze beloningen kunnen uw rookbeleid absoluut een positieve boost geven!