Menu

Vitale medewerkers zijn de basis voor een gezonde organisatie. En voor een goede sfeer op de werkvloer. De vitaliteit op de werkvloer heeft namelijk een direct effect op uw medewerkers. Daarom is het voor u als werkgever erg belangrijk om aandacht te besteden aan de vitaliteit van uw medewerkers. In deze blog leggen we uit wat vitaliteit op de werkvloer inhoudt en we geven u een aantal tips voor het verbeteren van de vitaliteit van uw medewerkers.

Wat is een vitale medewerker?

Een vitale medewerker is een gezonde medewerker. Zowel mentaal als fysiek. Vitale mensen zitten goed in hun vel, hebben plezier in hun werk en willen groeien binnen de organisatie. En vitale mensen zijn ook meer betrokken bij de organisatie en bij hun collega’s. Ze halen voldoening uit hun werk, zijn productief, hebben een laag stress level en verzuimen minder vaak. Dat is niet alleen heel belangrijk voor de medewerkers zelf, maar is ook erg waardevol voor het succes van uw organisatie.

De vitaliteit van medewerkers verbeteren

Dat de vitaliteit van uw medewerkers belangrijk is mag duidelijk zijn. Uw medewerkers hebben zelf uiteraard een groot aandeel in hun eigen vitaliteit, maar er zijn ook een aantal dingen die u, als werkgever, kunt doen om de vitaliteit van uw medewerkers te verbeteren. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Zorg voor een goede privé-werk balans

Een goede privé-werk balans is erg belangrijk voor de vitaliteit van uw medewerkers. Vooral met het nieuwe thuiswerken is de grens tussen werk en privé steeds meer aan het vervagen. Wanneer werk en privé te veel door elkaar gaan lopen kan dat negatieve gevolgen hebben. Nemen werknemers het werk mee naar huis? Of zorgt het thuiswerken ervoor dat stress toeneemt en productiviteit afneemt? Dan kan dat leiden tot langdurige afwezigheid. Als werkgever kunt u de privé-werk balans van uw werknemers verbeteren door:

 • Te faciliteren in een goede thuiswerkplek. Denk aan een goede stoel, een beeldscherm en andere benodigdheden om het werk goed uit te kunnen voeren;
 • Respectvol om te gaan met de tijd van uw medewerkers. Neem bijvoorbeeld geen contact op buiten de werktijden over werk gerelateerde zaken;
 • Regelmatig te checken bij je collega’s hoe zij de werkdruk ervaren;
 • Uw werknemers te leren dat ze mogen ontspannen. Ook tijdens werk;
 • Een ruimte in te richten waar werknemers rustig en ongestoord kunnen werken.

Spoor bewegen op de werkvloer aan

Gezondheid is een belangrijk onderdeel van de vitaliteit. Het is belangrijk dat uw medewerkers genoeg bewegen en niet de hele dag stilzitten. Spoor uw medewerkers daarom aan om actief te zijn tijdens werk. Tips om beweging te stimuleren:

 • Organiseer dagelijks een wandeling tijdens de lunch;
 • Faciliteer in zit-sta bureaus en spoor medewerkers aan om er ook gebruik van te maken;
 • Zet geen prullenbakken naast het bureau en zorg dat het koffiezetapparaat niet te dicht bij de werkplekken staat. Zo stimuleert u medewerkers om wat vaker op te staan en te lopen;
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen kopje koffie of thee haalt;
 • Geef het goede voorbeeld, wees zelf ook actief!

Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Vitale medewerkers hebben ruimte om te groeien en worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen. Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn een key factor in het voorkomen van een bore-out. Daag medewerkers daarom uit door bijvoorbeeld:

 • Het volgen van een cursus of opleiding te stimuleren/faciliteren. Denk bijvoorbeeld eens aan een jaarlijks opleidingsbudget;
 • Duidelijk te communiceren over de groeimogelijkheden;
 • Regelmatig te peilen waar de interesses liggen van uw medewerkers zodat u kunt inspelen op de ambities.

Zorg voor een goede werksfeer

Een goede werksfeer is essentieel in iedere organisatie. Als de sfeer op de werkvloer, en tussen uw medewerkers onderling, goed is, voelen uw medewerkers zich gehoord en minder gestrest. Uw medewerkers zullen dan ook eerder op u afstappen als zij te veel stress of twijfels ervaren. Zo blijft u ook beter op de hoogte van wat er speelt.

U kunt sociale verbinding op de werkvloer verbeteren door de interne communicatie helder en open te houden. Ook helpt het om af en toe een VRIJMIBO te organiseren en af en toe een bedrijfsuitje te plannen. Naast hard werken moet er namelijk ook ruimte zijn om te ontspannen.

Stimuleer gezond eten

Een gezonde levensstijl staat in direct verband met vitaliteit. Naast mentale gezondheid is het namelijk ook belangrijk dat medewerkers fysiek goed in hun vel zitten. Hier kunt u als medewerkers aan bijdragen door gezond eten en drinken op de werkvloer te stimuleren. Wordt er bij u op kantoor een lunch verzorgd? Zorg er dan voor dat de lunch gezond is. En zet bijvoorbeeld een schaal met fruit neer in plaats van met koekjes. Geef medewerkers ook de ruimte om op de “normale” tijdstippen te eten. Plan dus geen meetings in rond lunchtijd!

De vitaliteit van uw medewerkers

Vitale medewerkers zijn het succes van uw organisatie. En als werkgever kunt u een hoop doen om de vitaliteit te verbeteren. Zowel op het gebied van mentale gezondheid als de fysieke gezondheid. Natuurlijk is niet iedere medewerker hetzelfde en gaat iedereen op zijn eigen manier om met werkdruk, privé gebeurtenissen en stress. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn, te weten wat er speelt bij uw medewerkers, en daar tijdig op in te spelen. En, geef zelf het goede voorbeeld! Verandering van de bedrijfscultuur begint bij u.