Kortdurend zorgverlof is niet zomaar voor werknemers die een pauze willen nemen van het gewone werk. Het valt ook niet onder ziekteverzuim. Werknemers gebruiken hun kortdurende zorgverlof om in geval van nood bij de familie te zijn. Het verlof is bedoeld voor een persoonlijke of familiale aangelegenheid. In deze blog leggen we uit wat kortdurend verlof precies is, hoeveel verlofdagen je hebt en meer vragen die je hebt.
Wanneer heb ik recht op kortdurend zorgverlof?
U kunt alleen kortdurend zorgverlof opnemen als dat redelijk voor je is. Kortdurend zorgverlof is geen vervanging voor zwangerschaps-, vaderschaps- of adoptieverlof, of verlof voor personen ten laste, hoewel je het mogelijk tegelijk met een van deze andere vormen van verlof kunt opnemen. Je hebt recht op kortdurend zorgverlof in één van de volgende omstandigheden:
- U hebt jouw zwangerschaps-, vaderschaps- of adoptieverlof opgebruikt en je hebt recht op werkhervatting volgens een verminderd arbeidspatroon
- U hebt geen zwangerschaps-, vaderschaps- of adoptieverlof opgenomen, maar bent afwezig geweest van het werk wegens zwangerschap, bevalling of adoptie
- U heeft verlof nodig omdat je voor een ouder familielid zorgt dat een ernstige gezondheidstoestand heeft en anders naar het ziekenhuis zou moeten
- U moet vrij nemen omdat jouw kind ziek is en meer dagelijkse zorg nodig heeft dan normaal.
Hoeveel kortdurend zorgverlof heb ik per jaar?
Het kortdurend zorgverlof is een nieuw voordeel dat werkgevers hun werknemers moeten aanbieden. Het gaat om betaald verlof, dat werknemers kunnen gebruiken wanneer zij voor een ziek familielid of iemand met een handicap moeten zorgen.
U kunt het gebruiken in het geval van een direct familielid, zoals jouw kinderen of echtgenoot, en in bepaalde gevallen kun je het gebruiken voor andere naaste familieleden, zoals jouw ouders of jouw schoonfamilie.
Uw verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week? Dan heb je recht op maximaal 8 dagen of 64 uur zorgverlof binnen een periode van 1 jaar.
Krijg ik tijdens kortdurend zorgverlof betaald?
Of je tijdens jouw verlof wordt doorbetaald, hangt af van het beleid van jouw bedrijf. Sommige werkgevers betalen je door terwijl je voor jouw gezin zorgt, andere doen dat niet.
Als je tijdens jouw verlof wordt doorbetaald, is dat meestal een percentage van jouw salaris. Het kan ook 100% van jouw salaris zijn als jouw werkgever naast het traditionele ziekteverlof en de vakantiedagen ook een verzekering voor medisch gezinsverlof of een verzekering voor kortdurend zorgverlof aanbiedt.
Als je in loondienst bent (dus niet per uur betaald wordt), moet je volgens de wet betaald worden tijdens kortdurend zorgverlof – maar alleen als je minder dan drie dagen aaneengesloten afwezig bent. Als je langer dan drie opeenvolgende dagen afwezig bent, hoeft je werkgever je niet te betalen voor de vrije tijd.
Als je een per uur betaalde werker bent, hoeft jouw werkgever je niet te betalen voor de tijd die je tijdens het kortdurend zorgverlof mist.
Verder vragen? Neem dan contact met ons op.