Menu

Langdurig ziekteverzuim is natuurlijk vooral vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever brengt het een hoop consequenties met zich mee. Dit betekent namelijk dat de werkgever voor langere tijd handen mist en daarnaast kan re-integratie aardig in de papieren lopen. Daarom geldt ook in dit geval: voorkomen is beter dan genezen. Hieronder hebben we 5 tips op een rijtje gezet om langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

1. Persoonlijke zorg voor de werknemer

Langdurig ziekteverzuim is vaak het resultaat van psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan te hoge werkstress en burn-out klachten. Het is daarom erg belangrijk dat u als werkgever een goed beeld heeft van de mentale gesteldheid van uw werknemers. Door regelmatig in gesprek te gaan met uw werknemers kunt u beter inschatten op welke behoeftes u moet inspelen. U kunt dan samen vroegtijdig aan een oplossing werken.

2. Stimuleer persoonlijk en professionele groei

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke factor bij het faciliteren van een goede werksfeer. Door werknemers de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf en binnen de functie zorgt u voor een dynamische sfeer waar ruimte is om te groeien. Daarnaast zorgt persoonlijke en professionele ontwikkeling ervoor dat u uw werknemer in staat stelt om zijn of haar functie goed uit te voeren waardoor het vertrouwen van de werknemer groeit en stress vermindert. Zo voorkomt u een bore-out.

3. Ga het gesprek aan met uw medewerkers

Dat stress en psychische klachten tot langdurig ziekteverzuim kunnen leiden is bij de meeste werkgevers bekend. Maar er wordt vaak niet of te laat op gehandeld. Biedt werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om met de bedrijfsarts te praten, voer persoonlijke gesprekken of biedt mindfulness cursussen aan zodat werknemers bijvoorbeeld om leren gaan met stress. Door werknemers handvaten aan te bieden kunt u de kans op langdurig ziekteverzuim verkleinen.

4. Faciliteer een gezonde werkplek

Biedt medewerkers een werkplek waar gezondheid voor op staat. Werknemers besteden een erg groot deel van hun tijd bij u op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om een fijne werkplek te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van een ergonomische werkplek om fysieke klachten te voorkomen, zorg ervoor dat de werkplek schoon en rustig is, schaf de juiste materialen aan voor uw medewerkers en zorg voor voldoende lichtinval.

5. Start re-integratie op bij verzuim

Langdurig ziekteverzuim kan voorkomen worden door goed contact te onderhouden met uw zieke werknemer. Dit scheelt op de lange termijn niet alleen veel kosten, maar zorgt er ook voor dat de menselijke relatie tussen u en uw werknemer niet verslechterd.

Krijgt u te maken met langdurige ziekte van uw medewerker? Proficiënt Verzuimbegeleiding kan u helpen bij het opstarten van de re-integratie. We starten met een arbeidsdeskundig onderzoek en analyseren op basis daarvan de re-integratiemogelijkheden voor uw werknemer. Wellicht is er ander werk wat de werknemer kan doen of is minder werkdagen de oplossing. Lees hier wat u precies kunt doen bij langdurige ziekte.